Studie 1: Kwalitatieve interviews
Het doel van dit eerste deel van het onderzoeksproject was om een uitgebreide lijst samen te stellen van alle leiderschapsgedragingen die (idealiter) worden gedemonstreerd door formele leiders of teamleden in de specifieke context van onze universiteit. Hier richtten we ons op positieve leiderschapsgedragingen die worden beschouwd als relevant om positieve resultaten te bereiken (bijvoorbeeld teameffectiviteit, welzijn van teamleden, ...).
Deelnemers
Data-analyse
Resultaten
Door middel van deze grondige thematische analyse hebben we uiteindelijk een uitgebreide lijst gegenereerd van 50 verschillende leiderschapsgedragingen die van toepassing zijn op formele leiders en 40 verschillende leiderschapsgedragingen die van toepassing zijn op leiders binnen het team. Deze gedragingen vertegenwoordigen een breed scala aan acties en strategieën die kunnen bijdragen aan effectief leiderschap binnen de universitaire context. U kunt de lijst van alle leiderschapsgedragingen vinden op deze webpagina.
Studie 2: Focusgroepen
Na het samenstellen van een uitgebreide lijst van alle mogelijke leiderschapsgedragingen, streefden we in dit tweede deel ernaar om gelijkende vormen van leiderschapsgedrag te clusteren tot bredere leiderschapsrollen, zowel voor de formele leider als voor teamleden. Dit proces omvatte twee fasen: een individuele kaart-sorteeroefening en een kaart-sorteeroefening in groep, uitgevoerd in focusgroepen
Individuele kaart-sorteeroefening
Kaart-sorteeroefening in groep
Het onderzoeksteam vergeleek de resultaten van de verschillende focusgroepen en clusterde gedragingen samen als ze in ten minste twee van de drie groepen verschenen. In de laatste fase besprak en verfijnde het onderzoeksteam de labels voor elke leiderschapsrol om de onderliggende gedragingen nauwkeurig weer te geven.
Resultaten
Om de verbanden tussen de verschillende leiderschapsrollen en gedragingen en diverse uitkomsten te onderzoeken, voerden we een grootschalige kwantitatieve studie uit, die hier te vinden is.