Identiteitsversterkend leiderschap

Doelgroep 

102 basketbalspelers, opgedeeld in 26 teams van 4 spelers

Taak

Vrijworptest waarbij alle teamleden beurtelings 2 vrijworpen namen tot elke speler 10 vrijworpen had genomen. Deze test werd 2 keer herhaald, zodat we het basisniveau van het team konden opmeten.

Twee manipulaties

1. We zorgden ervoor dat de spelers onze toegevoegde ‘kapitein’ als echte leider zagen.

  • Aan de teams werd telkens nog een vijfde speler toegevoegd. De spelers waren echter niet op de hoogte dat deze extra speler tot ons onderzoeksteam behoorde en een duidelijke briefing had meegekregen.
  • Om deze persoon als leider gezien te laten worden, hadden we een speler gekozen die wat ouder was en met heel wat basketbalervaring, en we benoemden hem ook als kapitein.
  • Verder lieten we het team als start ook deelnemen aan een korte basketbalquiz. Gezien we de antwoorden op de gestelde vragen reeds vooraf hadden doorgefluisterd naar “onze” kapitein, kon hij op die manier ook zijn basketbalkennis in de verf zetten.
  • Missie geslaagd; de andere spelers zagen onze kapitein duidelijk als hun leider.

2. Manipulatie gedrag van de kapitein

Tijdens de 1ste vrijworptest gedroeg onze kapitein zich normaal. Tijdens de 2de vrijworptest vroegen we onze kapitein echter om in de helft van de teams zich zeer positief te gedragen (teamvertrouwen uitstralen, spelers aanmoedigen, positieve lichaamstaal), en in de andere helft van de teams zeer negatief (hoofd laten hangen, gefrustreerd reageren wanneer teamgenoot mist).

Doel van de studie

Binnen deze studie wilden we nagaan of het gedrag van de leider (zij het positief of negatief) invloed had op het teamvertrouwen en de prestatie van de andere spelers. Belangrijk hierbij op te merken: de prestatie van onze kapitein bleef steeds gelijk (hij scoorde de helft van zijn shots), enkel zijn gedrag (positief of negatief) veranderde.

Resultaten

1. Impact op het teamvertrouwen

In onderstaande grafiek zien we duidelijk dat wanneer de leider positief is, ook de andere personen binnen het team significant meer vertrouwen hebben in de capaciteiten van hun team.

Omgekeerd zien we ook dat wanneer de leider een gebrek aan teamvertrouwen uitstraalt, dit zich meteen verspreid doorheen de groep. Ook de andere teamleden laten hun schouders zakken en geloven niet meer in de mogelijkheden van hun team.

2. Impact op de prestatie

In onderstaande grafiek zien we dat het gedrag van de leider niet enkel een invloed heeft op het vertrouwen van zijn teamgenoten, maar ook op hun prestatie: in deze test het aantal vrijworpen dat ze scoren. We zien dat hoe meer positief gedrag de leider stelt, hoe meer de teamgenoten hun vrijworpen scoren. Anderzijds, heeft het negatieve gedrag van een leider een negatieve invloed op de prestatie van zijn teamgenoten, die minder vrijworpen in de ring gooien.

Conclusie

  • Leiders binnen het team hebben een grote impact op het teamvertrouwen en de prestatie van hun teamgenoten.
  • Deze studie bevestigt de positieve kracht van leiderschap waarbij goede leiders binnen het team het team op sleeptouw kunnen nemen, hun aanstekelijk enthousiasme verspreiden binnen het team en zo ook de prestaties van hun teamgenoten verbeteren.
  • Deze studie waarschuwt echter ook voor de gevaren van leiderschap. Wanneer de verkeerde leiders gekozen worden en zij laten hun schouders op beslissende momenten zakken, dan zal ook dit gebrek aan teamvertrouwen zich razendsnel verspreiden doorheen het team met fatale gevolgen voor de prestatie.
  • Gebruik dus onze Shared Leadership Mapping om zo de juiste leiders binnen het team te identificeren en te benoemen.

Bekijk hier het volledige artikel.